Instrucțiuni pentru montarea și întreținerea rulourilor de gazon

DETALII DE MONTAJ ȘI ÎNTREȚINERE AL GAZONULUI RULOURI

I. MONTAJUL

PĂMÂNTUL pe care se vor amplasa rulourile trebuie sa fie:

foarte bine mărunțit, fără bolovani, fără pietre;
nivelat, fără denivelari, greblat (îndreptarea se face cu dosul greblei, apoi se folosesc dinții);
ușor compactat, eventual prin folosirea unui tăvălug;
compoziția trebuie să fie echilibrată, dacă pământul este argilos se va întinde un strat de nisip de 1-2 cm și se va nivela (pentru drenaj și stimularea înrădăcinării).

DETALII DE MONTAJ AL RULOURILOR DE GAZON

rulourile desfașurate se montează unul lângă altul, presând marginile una în alta ușor pentru a se imbina perfect, altfel vor aparea mici spații între ele în urmatoarele zile;
decupajele (la margini, pentru forme sau în jurul plantelor) se fac cu cuțite rezistente și foarte ascuțite (sau cutter);
după montarea întregii suprafețe se va bate cu ciocanul de cauciuc o scândură care se mută pe gazon, pentru priza cu solul sau se va folosi tăvălugul;
Temperatura solului trebuie să fie scăzută, dar să nu fie îngheţat. Montarea se face presând uşor marginile rulourilor unele în altele.
După montaj, gazonul se va tăvălugi, după irigare abundentă. Suprafaţa gazonată va fi irigată cu circa 10 L/m2/24 ore, de preferat cu sistem automat de irigaţii. Tunderea se va face după o săptămână, în perioada de creștere. Orice problemă trebuie tratată imediat după apariţie. Porţiuni afectate pot fi înlocuite tot cu rulouri de gazon.

 

 

montaj-1

color

II. ÎNTREȚINEREA

A. IRIGAREA

Irigarea este cel mai important aspect al întreținerii.

Este foarte important ca iarba să fie irigată după fiecare tundere.

Culoarea normală a gazonului este verde închis. Dacă se schimbă spre galben și firele se strâng, acesta este un semn de deshidratare. Dacă deshidratarea este gravă, gazonul este în pericol să nu își mai revină, să apară goluri mari, să se usuce în totalitate.

Gazonul va fi irigat seara sau noaptea, pentru a evita evaporarea inutilă în perioada caldă.

Apa trebuie sa fie pe cât posibil neutră, cu Ph mediu, fără substanțe adăugate, precum clor.

Gazonul trebuie irigat zilnic în perioada martie-aprilie-mai, atunci când nu plouă. Cantitatea necesară de apă la o irigare este în medie de 10 L/ m2/ 24 ore, în funcție de temperatură, apa din sol, etc. Controlul se va face prin verificarea stratului de pământ de la suprafața, care trebuie sa fie permanent ușor umed. După montaj, gazonul trebuie irigat abundent până la formarea rădăcinilor în substrat.

B. TUNDEREA

Înălțimea la care trebuie să fie firul de iarbă este cuprinsă între 3 și 5 cm mai-octombrie, 5-8 cm în restul anului. La prima și ultima tundere din sezon, înălțimea trebuie sa fie mai mare decât cea normală.

Tunderea se va face numai pe vreme uscată, la viteza cea mai mare a mașinilor de tuns. Este foarte important ca lamele sa fie permanent foarte bine ascuțite, pentru că o lamă neascuțită rupe firul de iarbă, taietura fiind neuniformă, aceasta având ca rezultat un risc ridicat de deshidratare și îmbolnăvire. Lamele se dezinfectează minim lunar.

Iarba rezultată prin taiere va trebui greblată sau aspirată, în caz contrar efectul este un risc ridicat de imbolnăvire și putrezire.

La tunderea gazonului nu se va reduce niciodata mai mult de 1/3 din lungimea inițială!

În perioada martie-aprilie tunderea se va face minim o dată pe lună, la fel ca și în octombrie-noiembrie. În perioada mai-septembrie tunderea se va face minim o dată la 7 zile. Iarna tunderea se poate întrerupe.

C. TRATAMENTE

Tratamentele propuse sunt de fertilizare și prevenire. Bolile (ciuperci, bacterii etc.) și dăunătorii (nematozi etc.) se vor trata în funcție de fiecare caz de contaminare în parte. Denumirea comercială a produselor poate fi diferită.

Fertilizare de primăvară (sfârșit de februarie – început de martie)

 • fertilizare Azotat de amoniu
  200 kg/ha

Fertilizare în aprilie și în august:

 • îngrășăminte complexe granulare NPK (16.16.16)
  300 kg/ Ha sau cf. instrucțiunilor

Controlul bolilor și dăunătorilor:

fungicid și insecticid, cf. instrucțiunilor produselor

Controlul buruienilor cu frunza lata (trifoi, palamida etc.):

Tratament fitosanitar preventiv împotriva bacteriilor și fungilor, la interval de 15 zile, vara.

D. ALTE LUCRĂRI DE ÎNTREȚINERE

SCARIFICARE

În gazon se formează un strat din plante moarte care nu s-au descompus (datorită unei vieți microbiologice insuficiente) și care au format un strat impenetrabil, în substratul de iarbă. Acest strat reduce rezistența ierbii, scade permeabilitatea apei în sol și îi deteriorează grav aspectul.

Pentru a îndepărta stratul de plante moarte se pot folosi utilaje diferite de scarificare precum lamele rotative mobile, care nu trebuie să pătrundă mai adânc de 1 – 2 cm în sol sau dinți cu arcuri. Pentru a tăia rădăcinile laterale ale ierbii și a combate buruienile se folosesc lamele delta, care nu trebuie să pătrundă mai adânc de 7 cm în sol.

În grădini scarificarea poate fi înlocuită cu greblarea cu greble de gazon, după fiecare tuns.

Scarificarea / îndepărtarea stratului de plante moarte se face atunci, de preferat la sfârșitul primăverii sau la începutul toamnei.

AERARE LA ADÂNCIME

Aerarea la adâncime înseamnă afânarea solului la aprox. 7 cm substratul compactat, înlăturând factori care deterioreaza gazonul: bălțile de apă, rezistența mecanică, lipsa de oxigen. Materialul rezultat va fi înlăturat. Metoda mărește mult permeabilitatea solului, reducând cantitatea de apă necesară și favorizează absorția fertilizatorilor. Aerarea se face cu utilaje specifice, care perforeaza solul.
Pentru aerare sunt recomandate lunile martie – aprilie și septembrie – noiembrie, când iarba este bine dezvoltată, în afara perioadelor uscate.
 

Note:

Gazonul nu rezistă pe termen lung la umbră sau neirigat.
 Pot fi făcute supraînsămânțari, în septembrie, în zonele golașe (maxim 4 semințe / cm2).

Tratamente pentru rulourile de gazon

Seria de îngrășăminte Garden Boom face parte din categoria îngrășămintelor cu lungă durată de acționare, care permit gazonului absorbția optimă de nutrienți în perioada respectivă.

Îngrășământ pentru gazon ONCE a YEAR

Printre îngrăşămintele cu cea mai lungă perioadă de eliberare a nutrienţilor se află şi seria Garden Boom, utilizând tehnologia POLYON. Aceasta oferă posibilitatea unei singure aplicaţii pe an, asigurând astfel gazonului suficienţi nutrienţi pentru întreaga perioadă de vegetaţie. Se recomandă aplicarea îngrăşământului primăvara, fiindcă acesta este eficace între 6 şi 9 luni.

 • 0_AGRO_GardenBOOM_ONCEaYEkopieCompoziţie: NPK 25-05-08 + 3 MgO
 • Ambalare: 15 kg
 • Dozare: 60 – 80 g/m²
 • Granulaţie: 2 – 3 mm
 • Aplicare: aprilie – iunie
 • Cantitate: 15 kg = 180 – 250 m²

Îngrășământ pentru gazon SPRING

Îngrăşământul de primăvară ce utilizează tehnologia XCU activează gazonul începând cu lunile de primăvară. Raportul optim al nutrienţilor permite o creştere şi dezvoltare rapidă a gazonului. Îngrăşământul poate fi utilizat şi pe parcursul anului, pentru o creştere mai intensivă. Îngrăşământul poate fi aplicat în lunile aprilie – septembrie. Îngrăşământul acţionează între 2 şi 3 luni.

 • Compoziţie: NPK 25-05-12 + 3 MgO
 • Ambalare: 15 kg
 • Dozare: 30 – 40 g/m²
 • Granulaţie: 2 – 3 mm
 • Aplicare: aprilie – septembrie
 • Cantitate: 15 kg = 375 – 500 m²

Îngrășământ pentru gazon SUMMER

Îngrăşământul de vară utilizează tehnologia XCU. Raportul echilibrat între azot şi potasiu asigură utilizarea optimă a nutrienţilor pe parcursul lunilor de vară, când gazonul este expus la temperaturi mari. Eliberarea treptată a acestora asigură crearea unui gazon puternic şi sănătos. Îngrăşământul acţionează între 2 şi 3 luni.

 • Compoziţie: NPK 20-00-20 + 2 MgO
 • Ambalare: 15 kg
 • Dozare: 30 – 40 g/m²
 • Granulaţie: 2 – 3 mm
 • Aplicare: iunie – august
 • Cantitate: 15 kg = 375 – 500 m²

Îngrășământ pentru gazon AUTUMN

Îngrăşământul este destinat în primul rând lunilor de toamnă. Utilizează tehnologia XCU. Raportul ales al nutrinenţilor vă ajută la pregătirea gazonului pentru lunile de toamnă, pentru a putea rezista cât mai bine la condiţiile de stres. Aplicarea acestui îngrăşământ influenţează pozitiv şi colorarea gazonului primăvara, ajutând astfel procesul de vegetaţie în combinaţie cu îngrăşământul de primăvară. Îngrăşământul acţionează între 2 şi 3 luni. Conţinutul ridicat de potasiu permite utilizarea acestuia şi ca îngrăşământ în perioada de vară, în cazul temperaturilor ridicate.

 • Compoziţie: NPK 14-00-28 + 3 MgO
 • Ambalare: 15 kg
 • Dozare: 30 – 40 g/m²
 • Granulaţie: 2 – 3 mm
 • Aplicare: august – octombrie
 • Cantitate: 15 kg = 375 – 500 m²

Îngrășământ pentru gazon PRE-SEED

Îngrăşământul este destinat utilizării de bază în cazul noului gazon, pentru regenerarea gazonului mai vechi, dar se poate utiliza şi în cazul aplicării covoarelor de gazon. Eliberarea nutrienţilor este asigurată prin tehnologia XCU, raportul nutrienţilor fiind adaptat pentru sprijinirea creşterii rădăcinilor şi pentru o regenerare rapidă a gazonului. Îngrăşământul acţionează între 2 şi 3 luni.

 • Compoziţie: NPK 15-20-10 + 3 MgO
 • Ambalare: 15 kg
 • Dozare: 25 – 30 g/m²
 • Granulaţie: 2 – 3 mm
 • Aplicare: aprilie – septembrie
 • Cantitate: 15 kg = 500 – 600 m²