Cum-a-devenit-gazonul-noul-hobby-romanesc

Ai grădină? Ai un hobby!

[highlight background=”#570″ color=”#fff”]Cum a devenit gazonul noul hobby românesc?[/highlight]

gazon montajFermele de rulouri de gazon, cum e cea de la Săbăreni, lângă București, sunt anul acesta asaltate în weekend de proprietari de grădini, care cumpără gazonul și au ambiția să îl monteze singuri.

Până anul acesta, rulourile de gazon erau considerate un produs de lux și dificil de montat. Însă de la apariția fermelor de gazon aproape de marile orașe, tot mai mulți proprietari de grădini au realizat că aceasta este metoda de a pune la punct grădina imediat, făcând mișcare în aer liber. Pasiunea pentru gazonarea cu rulouri a devenit o modă, în orașele mari.
În București și în noile cartiere din jurul orașului, în Constanța, în Arad și Timișoara, tot mai mulți proprietari de grădină practică noul tip de sport, grădinăritul gazonului rulouri.

Casă pe pământ? Neapărat și gazon!

Românii, care preferă să locuiască la casă cu curte, au adoptat acest hobby, pentru că grădina frumos gazonată conferă un statut și aduce un aer bun, mai ales când e proaspăt tuns. Mulți dintre cei care au câine în curte sunt nevoiți să schimbe rulourile de gazon în fiecare an, așa că preferă să facă singuri această operațiune.

Așa cum francezii își petrec timpul liber cu gătitul, iar suedezii cu bricolajul, la fel românii, mai apropiați de pasiunea englezilor, fac din grădina un loc de relaxare prin activitate fizică. Satisfacțiile sunt mari, pentru că dupa montajul gazonului, grădina va deveni un loc minunat pentru toată familia.

Orice weekend în curte va recompensa efortul, iar copiii vor participa la activitățile din grădină.

gazon-rulouriSite-uri specializate, ale producătorilor de gazon, oferă informații despre montaj și prețuri. Majoritatea sunt dispuși să facă servicii complete, dar costurile cresc până la circa 7 EUR/mp, plus sistemul de irigat, circa 4 EUR/mp, față de 3-3,5 EUR/mp – doar gazonul, livrat din fermă și montat de noi.

Pregătirea terenului e uneori mai complicată și atunci putem apela la personalul furnizorului de rulouri de gazon sau putem închiria un motocultor de la magazine de specialitate. E bine să facem fertilizarea cu granule de îngrășământ de grădină pe teren, înainte să montăm gazonul. Cel mai important e să irigăm bine după montaj și apoi constant până la toamnă, altfel gazonul se poate usca. La o săptămână după montaj, gazonul trebuie tuns. Vara trebuie tuns săptămânal, să nu depășească 5 cm înalțime.