Ce este Hidroînsămânțarea?
Hidroînsămânțarea este metoda cea mai eficientă pentru crearea de suprafeţe cu vegetaţie foarte rapid, cu specii alese în funcţie de pantă, localizare, întreţinerea propusă şi aspectul planificat.
Hidroînsămânțarea se realizează cu maşini care distribuie uniform, cu presiune, un amestec de seminţe pregerminate, învelite în substanţe naturale care le menţin umiditatea, le fertilizează şi le stimulează, amestecate cu materii care menţin amestecul uşor lipit pentru a nu permite migrarea şi a controla uniformitatea şi cu substanţe necesare dezvoltării vegetaţiei, plus un colorant inofensiv, pentru a controla distribuţia amestecului şi a crea un aspect plăcut iniţial.
Creăm astfel rapid peluze, ecologizăm gropi de gunoi, consolidăm ramblee etc.
Unde se folosește?
Hidroînsămânțarea este indicată pentru crearea de vegetaţie pe pante, pe marginea drumurilor şi autostrăzilor, în baze sportive, în parcuri eoliene sau solare, în grădini sau parcuri de agrement, în livezi. Vegetaţia însămânţată poate fi ierboasă (specii de gazon), cu flori (de diverse dimensiuni), cu specii de trifoi sau alte specii care se înmulţesc prin seminţe.
Avantaje / Dezavantaje:
Faţă de gazonarea cu rulouri de gazon, are cost mai mic, dar densitatea şi calitatea vegetaţiei sunt mai slabe. Faţă de însămânţarea uscată, rezultatul este mult mai bun şi mai rapid, cu un cost apropiat. Tabloul de vegetaţie poate fi selecţionat în funcţie de culori, perioada de înflorire, rezistenţă la secetă, înălţime, necesităţi de consolidare a pantelor sau alte criterii legate de teren şi sol. Întreţinerea necesară este redusă faţă de rulourile de gazon şi faţă de plantele însămânţate uscat, dar este necesară irigarea, până la maturizarea plantelor şi în perioadele de secetă naturală.
Plantele hidroînsămânțate se vor înmulţi prin autoînsămânţare, dacă nu sunt tunse. Perioada optimă pentru hidroînsămânțare este mai extinsă decât la însămânţarea clasică, dar mai puţin extinsă decât la gazonarea cu rulouri.