Articol preluat de pe stirileprotv.ro

Fermele de gazon, afaceri tot mai profitabile de la an la an. Cat castiga un proprietar din 18 hectare de rulouri

Unii romani stiu sa faca bani si din iarba verde. O demonstreaza fermele de gazon intinse pe zeci de hectare aparute in ultimul an. Iarba noastra ajunge in curtile de aici, dar strabate si sute de kilometri spre destinatari din toata Europa.

La randul lor, peisagistii recunosc ca afacerile cresc anual in medie cu 10% datorita apetitului din ce in ce mai mare al oamenilor pentru gradini de revista.

O ferma de rulouri de gazon de la marginea orasului Medgidia se intinde pe 18 hectare, iar iarba de aici, in valoare de 4 milioane de euro, ar putea acoperi cel putin 30 de terenuri de fotbal.

Anghel Jejcu, inginer horticultor: “Am avut solicitari in Bulgaria, terenuri de golf, de sport in zona Bucurestiului, sunt solicitari mari. Terenuri sportive, cum ar fi Astra Giurgiu, de exemplu, au fost gazonate cu gazon de la firma noastra.”

Rulourile au ajuns si la malul marii, la o casa din Mamaia, unde proprietarul a investit 100.000 de euro in amenajarea curtii.

Costas Bunaciu, administrator firma peisagistica: “Cele mai scumpe sunt gradinile mediteraneene, care se intind pe 1000-2000 mp, care pot ajunge de la 30.000 pana la 100.000 de euro.”

Acolo unde exista deschidere si banii necesari, arhitectii peisagisti pot face arta. De exemplu, o cascada impresionanta mascheaza un banal garaj.

Dragos Isacescu, architect peisagist: “Dupa definirea temei tehnice a garajaului si incercarea de a-l integra in perisaj am hotarat sa facem un povarnis care sa ne urce pe garaj unde sa cream o poienita.”

Un foisor urcat pe stanci, un podet spectaculos sau gratare cu un design neconventional ne demonstreaza ca imaginatia nu are limite.

Proprietarul unei curti a investit 10.000 de euro in amenajarea ei. 3.000 de euro au costat plantele ornamentale, 2.000 de euro – rulourile de gazon. Plateste 150 de euro pentru intretinerea ei, in fiecare luna.

Iar turistii care ajung la un hotel din statiunea Mamaia se pot relaxa in oaza de verdeata amenajata special pentru ei. Investitia i-a costat pe proprietari 10.000 de euro.

Primăria Municipiului Bucureşti: “Procesul de schimbare va începe de mâine, 15 august şi se va termină vineri noapte, 18 august. Noul gazon este produs în România, a fost însămânţat în septembrie 2016 şi aclimatizat pe condiţiile din ţară noastră”, a comunicat Primăria Capitalei, cea care administează Arena.

Costurile înlocuirii în totalitate a gazonului nu sunt cunoscute. Este totuşi a opta oară când administratorii Arenei nu au altă soluţie decât schimbarea gazonul după ce acesta este distrus în totalitate. Am întrebat specialiştii în domeniu care ar fi problema.

Ovidiu Petrache, inginer: “Un gazon are nevoie de: unu – este lumina care să facă fotosinteză, doi – substanţe nutritive că poată să se hrănească, trei – ne trebuie apă şi patru – aer. Este vorba despre o vara foarte călduroasă cu multe coduri de caniculă, o construcţie mai deficitară care nu permite că lumina să între şi nu prea avem aer.”

Reprezentanţii Primăriei susţin că au în plan să cumpere şi acele ventilatoare speciale care să permită umidificarea şi răcirea temperaturii la firul ierbii.

Arena Naţională a mai fost în centrul unui scandal legat de calitatea gazonului acum 6 ani, la scurt timp după inaugurare. În septembrie 2011, în partida naţionalei împotriva Franţei, gazonul a cedat după numai 53 de secunde de la start partidei. “Asta nu e gazon, asta e câmp de cartofi”, scriau jurnaliştii francezi, la finalul unui meci terminat 0 la 0, în care principala preocupare a jucătorilor a fost să-şi menţină echilibrul.

FCSB va juca pe Arena Naţională pe 23 august returul cu Sporting Lisabona, pe care o va întâlni şi marți seară, în deplasare de la 21.45. Ambele meciuri vor fi transmise în direct de PRO TV.