Editie Specială TVR – Gazonul de pe Arena Națională
August 18, 2017
Cum se produce în comuna Săbăreni un gazon de Ligă la 1/2 din prețul de afară! – GSP
August 20, 2017

Gazonul de pe Arena Națională, schimbat a 8-a oară în 6 ani – Știrile ProTV

Articol preluat de pe stirileprotv.ro

Primăria Capitalei schimbă, pentru a opta oară în şase ani, gazonul de pe Arena Naţională. Arsă din cauza caniculei, iarbă ar trebui înlocuită până vineri, susţin administratorii stadionului.

Aici se vor disputa meciuri importante ale naţionalei României, dar şi returul Stelei cu Sporting Lisabona, în play-off-ul Ligii Campionilor, meci transmis de PRO TV. Noul gazon este produs în România şi ar urma să coste sub 100.000 de euro. Ultima dată, iarba de pe stadion a fost schimbată în octombrie, anul trecut, când a fost adusă din Ungaria.

Aşa arată acum gazonul arenei naţionale: uscat şi cu zone denivelate. Nu este de mirare că ultimul meci susţinut aici, cel dintre FCSB şi Astra Giurgiu, s-a încheiat cu accidentarea unui fotbalist – Felipe Teixeira – care şi-a luxat glezna.

Fotbaliştii au făcut scandal, mai ales că vor juca în curând pe Arena Naţională un meci important în Champions League, şi iar naţionala o întâlneşte pe Armenia. Aşa că autorităţile au decis să ia măsuri, ca să nu ne facem de râs în Europa.

Primăria Municipiului Bucureşti: “Procesul de schimbare va începe de mâine, 15 august şi se va termină vineri noapte, 18 august. Noul gazon este produs în România, a fost însămânţat în septembrie 2016 şi aclimatizat pe condiţiile din ţară noastră”, a comunicat Primăria Capitalei, cea care administează Arena.

Costurile înlocuirii în totalitate a gazonului nu sunt cunoscute. Este totuşi a opta oară când administratorii Arenei nu au altă soluţie decât schimbarea gazonul după ce acesta este distrus în totalitate. Am întrebat specialiştii în domeniu care ar fi problema.

Ovidiu Petrache, inginer: “Un gazon are nevoie de: unu – este lumina care să facă fotosinteză, doi – substanţe nutritive că poată să se hrănească, trei – ne trebuie apă şi patru – aer. Este vorba despre o vara foarte călduroasă cu multe coduri de caniculă, o construcţie mai deficitară care nu permite că lumina să între şi nu prea avem aer.”

Reprezentanţii Primăriei susţin că au în plan să cumpere şi acele ventilatoare speciale care să permită umidificarea şi răcirea temperaturii la firul ierbii.

Arena Naţională a mai fost în centrul unui scandal legat de calitatea gazonului acum 6 ani, la scurt timp după inaugurare. În septembrie 2011, în partida naţionalei împotriva Franţei, gazonul a cedat după numai 53 de secunde de la start partidei. “Asta nu e gazon, asta e câmp de cartofi”, scriau jurnaliştii francezi, la finalul unui meci terminat 0 la 0, în care principala preocupare a jucătorilor a fost să-şi menţină echilibrul.

FCSB va juca pe Arena Naţională pe 23 august returul cu Sporting Lisabona, pe care o va întâlni şi marți seară, în deplasare de la 21.45. Ambele meciuri vor fi transmise în direct de PRO TV.