Vă propun să punctăm câteva aspecte ale unui subiect pus în dezbatere: gazonul în spațiile publice.
Trebui limpezite câteva nuanțe ale subiectului, pentru că atunci când se va legifera subiectul, să nu ajungem să găsim normarea contrară intențiilor inițiale, din cauza exprimării prea generaliste sau greșite.
Foto din: Paris, Arad, New York, Londra
În primul rând, să nu uităm că ne dorim ca toate propunerile de peisagistică în spații publice să fie trecute pentru avizare prin comisii de peisagiști, ecologiști, specialiști de mediu, urbaniști, nu de nespecialiști. Astfel, urmărirea greșită a unei legi, care poate genera interpretare nu va duce la gafe de practică. Ne dorim spații verzi de calitate, bine păstrate, utile, multe și cu costuri justificate. De aceea, fiecare propunere trebuie analizată în propriul context, fiecare spațiu trebuie tratat în parte, de cei în domeniu.
Pe lângă necesitatea avizării proiectelor de peisagistică de către specialiști, într-o lege de specialitate ar trebui să se regăsească și exprimarea corectă a normelor care decurg din analiză problemelor actuale: însămânțarea repetată fără succes, parcarea în spații publice, false zone verzi.
NU insamantarii repetate, fără succes, fără irigații, în zone publice, cheltuind în zadar bani în fiecare primăvară și toamnă, în spații care nu sunt verzi, ci pline de pământ care curge la ploaie pe carosabil și ridică praf în zilele uscate.
NU parcării în spațiile verzi, pentru că sub roțile mașinilor nu vor rezistă nici arbuștii, nici inlocuitoarele de gazon, nici gazonul, nici sistemele de irigare.
NU spațiilor verzi false, care nu există în realitate sau nu se se pot menține de calitate, tip soluții fals „ecologice”, cum ar fi pietrișul, prefabricatelor de beton sau plastic etc. Plantele cresc în solul adecvat, irigate, cu lumina și fără să fie călcate. Acoperișurile verzi cu soluții profesionale sunt soluții reale de creare de spații verzi, parcările de beton cu găurele nu sunt.
Foto: Acestea nu sunt spatii verzi.
În concluzie, gazonul în spațiile verzi publice este perfect justificat, dacă este irigat și întreținut (deci cu garanție), pe perioade suficient de lungi cât să își justifice costul. Există date statistice despre cât praf și noxe absoarbe gazonul și cât oxigen oferă. Dar aceste avantaje nu aparțin gazonului însămânțat, până când nu a format o peluza densă, unitară, ci rulourilor de gazon, cu sisteme de irigare. Apă zilnică este cea care face să fie „înghițite” substanțele nocive, pe lângă faptul că menține peluza verde și compactă.
În condițiile în care nu sunt sancționate și îndreptate probleme sesizate: lipsa avizului specialiștilor, consumul ineficient financiar, parcarea în spațiile verzi, falsele spații verzi, nu vor există în România spații verzi de calitate și cu avantaje reale. Pentru că rulourile de gazon fac să fie create zone verzi de calitate în cel mai scurt imp, ele sunt soluția optimă în spațiile publice, pe termen lung, cu sisteme de irigare și cu soluții pentru împiedicarea parcării. Că exemplu, orașul Arad a devenit un oraș verde, de câțiva ani, cu aer curat, datorită hectarelor de rulouri de gazon și sisteme automate de irigare. Nimic altceva nu ar fi avut același rezultat. Desigur, nu veți vedea mașini parcate în gazon!