Articol preluat de pe digi24.ro

Noul gazon de pe Arena Naţională iscă discuţii privind meciul de miercuri FCSB – Sporting Lisabona

Cel mai scump şi mai mare stadion din România are gazon nou, dar… sensibil! Federaţia Română de Fotbal şi clubul FCSB au plătit în comun 60.000 de euro. Specialiştii care l-au livrat admit că a fost montat în grabă şi nu va fi perfect miercuri, la ora jocului, din cauză că… încă nu are rădăcini în substrat. Administratorii Arenei Naţionale susţin că schimbarea actuală a ierbii a fost cauzată de numărul mare de meciuri jucate în ultima lună. Şi anunţă că la partida de miercuri nu vor fi probleme!

Noul gazon al Arenei Naţionale a fost comandat de Federaţia Română de Fotbal şi clubul FCSB, dintr-o fermă de profil, situată în Giurgiu, la Săbăreni.

În acte, iarba este specială pentru fotbal. A fost însămânţată anul trecut, a supravieţuit perfect gerului şi caniculei. Un gazon similar a fost montat pe stadionul Astrei Giurgiu, dar şi pe diverse stadioane din străinătate. Vineri, directorul general al fermei a anunţat că din cauza ritmului alert în care a fost montat, gazonul livrat pentru Arena Naţională nu va fi la standarde foarte înalte pentru partida de miercuri, dintre FCSB şi Sporting Lisabona.

Ovidiu Petrache, directorul general al fermei de gazon: „Era foarte bine dacă începeam puţin mai din timp. Să poţi să faci un astfel de proiect în trei zile, este greu fără prea mare susţinere. (Rep.: S-ar putea juca fotbal pe acel gazon, miercuri?) În principiu, da! O să vă rugăm să ne mai scuzaţi dacă sunt mici probleme, care sigur vor fi rezolvate, după aceea, în timp. Gazonul de fotbal de pe arena naţională este special datorită faptului că îl scoatem foarte gros. Îl scoatem la 4 centimetri, ca să reziste imediat la joc. După cum vedeţi este foarte bun, rezistă, e drept, terenul este nivelat cu laser”.

Gazonul cel nou a fost decopertat din fermă, împachetat în rulouri şi transportat pe Arena Naţională cu… 40 de camioane. Cei 60.000 de euro specificaţi în contract au fost parţial achitaţi: Federaţia Română de Fotbal a plătit 25.000 de euro, clubul FCSB alte 25.000. Pentru transport şi montaj, FCSB va mai plăti încă 10.000 de euro! Astăzi la prânz însă, gazonul de 60.000 de euro era montat, nivelat şi în plin proces de zvântare.

Ioana Petrache, administrator al fermei de gazon: „Recomandăm, în general, între 5 şi 10 zile să i se permită gazonului să facă rădăcini în substrat”.

Recomandarea furnizorului nu va putea fi respectată! Până la meci mai sunt doar două zile. Iar în aceste condiţii… ferma de la Săbăreni nu garantează! În plus, administratorii ei anunţă că gazonul va fi schimbat iar, peste câteva luni.

Ioana Petrache – administrator ferma gazon: „Trebuie să trecem de primele jocuri, asta e perioada critică. Gazonul nu are încă rădăcini în substrat. Cu toată bunăvoinţa este perioada critică. Da, gazonul se va schimba in continuare. La ce interval, depinde de numărul de jocuri care se derulează pe fiecare gazon în parte”.

Cristian Stroe, consilier al primarului general: „Important nu este numărul de evenimente care au loc ca şi jocuri, ci cadenţa lor. Una e să ai o cadenţă de 2 – 3 meciuri pe lună şi alta e să ai în 6-7 zile”.

Ioana Petrache – administrator ferma gazon: „Stadionul de acolo are nişte probleme, eu vorbind din punct de vedere al plantei. Planta care este gazonul are nevoie de lumină, aer, apă, iar condiţiile de acolo nu îi sunt tocmai favorabile”.

Dincolo de toate problemele vechi şi noi, oficialii municipalităţii Capitalei sunt liniştiţi.

Cristian Stroe – consilier al primarului general: „Eu sunt convins că nu vom avea probleme la partida de miercuri”.

Primul meci de fotbal pe noul gazon va avea loc miercuri seară, de la ora 21.45, între FCSB şi Sporting Lisabona.

Primăria Municipiului Bucureşti: “Procesul de schimbare va începe de mâine, 15 august şi se va termină vineri noapte, 18 august. Noul gazon este produs în România, a fost însămânţat în septembrie 2016 şi aclimatizat pe condiţiile din ţară noastră”, a comunicat Primăria Capitalei, cea care administează Arena.

Costurile înlocuirii în totalitate a gazonului nu sunt cunoscute. Este totuşi a opta oară când administratorii Arenei nu au altă soluţie decât schimbarea gazonul după ce acesta este distrus în totalitate. Am întrebat specialiştii în domeniu care ar fi problema.

Ovidiu Petrache, inginer: “Un gazon are nevoie de: unu – este lumina care să facă fotosinteză, doi – substanţe nutritive că poată să se hrănească, trei – ne trebuie apă şi patru – aer. Este vorba despre o vara foarte călduroasă cu multe coduri de caniculă, o construcţie mai deficitară care nu permite că lumina să între şi nu prea avem aer.”

Reprezentanţii Primăriei susţin că au în plan să cumpere şi acele ventilatoare speciale care să permită umidificarea şi răcirea temperaturii la firul ierbii.

Arena Naţională a mai fost în centrul unui scandal legat de calitatea gazonului acum 6 ani, la scurt timp după inaugurare. În septembrie 2011, în partida naţionalei împotriva Franţei, gazonul a cedat după numai 53 de secunde de la start partidei. “Asta nu e gazon, asta e câmp de cartofi”, scriau jurnaliştii francezi, la finalul unui meci terminat 0 la 0, în care principala preocupare a jucătorilor a fost să-şi menţină echilibrul.

FCSB va juca pe Arena Naţională pe 23 august returul cu Sporting Lisabona, pe care o va întâlni şi marți seară, în deplasare de la 21.45. Ambele meciuri vor fi transmise în direct de PRO TV.