Instrucțiuni pentru montarea și întreținerea rulourilor de gazon

MONTAJUL

Solul pe care se vor amplasa rulourile trebuie sa fie foarte bine mărunțit, fără bolovani, fără pietre, nivelat, ușor compactat. Dacă pământul este argilos se va întinde un strat de nisip de 1-2 cm și se va nivela (pentru drenaj și stimularea înrădăcinării).

Rulourile desfașurate se montează unul lângă altul, presând marginile una în alta ușor și se îmbină perfect, altfel vor aparea mici spații între ele în urmatoarele zile. Decupajele (la margini, pentru forme sau în jurul plantelor) se fac cu cuțite rezistente și foarte ascuțite (sau cutter).

Montarea se face presând uşor marginile rulourilor unele în altele. După montaj, gazonul se va tăvălugi, după irigare abundentă. Suprafaţa gazonată va fi irigată cu circa 10 L/ m2/ 24 ore, de preferat cu sistem automat de irigaţii.Temperatura solului trebuie să fie scăzută, dar să nu fie îngheţat.

Tunderea se va face după o săptămână de la montaj, în perioada de creștere. Orice problemă trebuie tratată imediat după apariţie.

montaj-1

color

ÎNTREȚINEREA

Irigarea este indispensabilă după montaj și în perioada caldă (10L/ m2/ 24 ore). Tunderea se face săptămânal, cu cuțite ascuțite și curățate, la viteza mare, în perioada de creștere, H 3-5 cm. Nu se reduce mai mult de o treime din înalțimea firelor, la o tundere. Tratamentele și fertilizările se fac după tunderi.

Fertilizarea se face în aprilie și în august, cu granule NPK + Me (cf. specificațiilor produselor). Produse ajutătoare: Zeolit, Hydrogel.

Vara, tratamentele antifungice și antibacteriene se aplică la montaj (fără fertilizare) și se se repetă la o săptămână, ulterior dacă e necesar.

Ulterior montajului, gazonul se tratează împotriva bolilor și dăunătorilor în funcție de probleme, imediat ce sunt observate, până la dispariția acestora.

Pentru un gazon de calitate, sunt necesare și scarificarea, greblarea, aerarea, supraînsămânțarea. La circa 8 ani poate fi necesară înlocuirea cu alte rulouri.

DOAR PENTRU PEISAGIȘTI!