Instrucțiuni pentru montarea și întreținerea rulourilor de gazon

Montajul

Solul pe care se vor amplasa rulourile trebuie sa fie foarte bine mărunțit, fără bolovani, fără pietre, nivelat, ușor compactat. Dacă pământul este argilos se va întinde un strat de nisip de 1-2 cm și se va nivela (pentru drenaj și stimularea înrădăcinării). Se poate adăuga sol fertil sau fertilizator granule.

Rulourile desfașurate se montează unul lângă altul, presând marginile una în alta ușor și se îmbină perfect, altfel vor aparea mici spații între ele în urmatoarele zile. Decupajele (la margini, pentru forme sau în jurul plantelor) se fac cu cuțite rezistente și foarte ascuțite (sau cutter).

Montajul se face presând ușor marginile rulourilor unele în altele. După montaj, gazonul se va tăvălugi, după irigare abundentă. Suprafaţa gazonată va fi irigată cu circa 10 L/ m2/ 24 ore, de preferat cu sistem automat de irigaţii, pe toată perioada caldă a anului, verificând necesarul de apă.

Prima tundere se va face după o săptămână de la montaj, în perioada de creștere. Nu se combină cu flori, fiind necesară tunderea.

Întreținerea

Tunderea se face săptămânal, cu cuțite ascuțite și curățate, la viteza mare, în perioada caldă, de creștere, înălțime 3-5 cm. Nu se reduce mai mult de o treime din înalțimea firelor, la o tundere. Tratamentele și fertilizările se fac după tunderi. Verificați calitatea tunderii, să nu se franjureze firele, pentru a preveni apariția bolilor gazonului.

Fertilizarea se face în aprilie și în august, cu granule NPK + Me (cf. specificațiilor produselor), după tundere. Produse ajutătoare: Zeolit, Hydrogel. Distribuirea produselor se face conform specificațiilor acestora.

Vara, tratamentele antifungice și antibacteriene se aplică la montaj (fără fertilizare) și se repetă la o săptămână, dacă e necesar. Ulterior montajului, gazonul se tratează împotriva bolilor și dăunătorilor în funcție de probleme, imediat ce sunt observate, până la dispariția acestora.

Scarificarea, greblarea, aerarea, supraînsămânțarea sunt de asemenea necesare pentru un gazon de calitate. După circa 8 ani poate fi necesară înlocuirea cu alte rulouri, din cauza îmbătrânirii naturale.

Irigarea este indispensabilă după montaj și în toată perioada caldă (circa 10L/ m2/ 24 ore), de preferat cu sistem automat de irigare, asigurând necesarul optim, completând local, evitând băltirea.

Tratamentele se fac preventiv și curativ, cuprind combaterea bolilor (mucegai, bacterii) și dăunători (insecte, viermi etc.). Orice problemă trebuie tratată imediat după apariţie (boli, dăunători etc.).

Boli, dăunători și combatere

Dăunătorii gazonului pot fi cărăbuși (Melolontha, Agriotes) și greieri (Gryllotalpa), viermi rotunzi (nematozi) și larve de molii (Agrotis), gândaci de plante (Blissus) și alții. Pentru prevenire și combatere puteți utiliza 2-3 tratamente la intervale recomandate de producător, începând primăvara, cu pesticide pe bază de: Clorpyripos, Imidacloprid, Cypermethrin.

ATAC DE LARVE ÎN GAZON

Insecticidele sunt substanțe toxice, care trebuie utilizate responsabil, de persoane calificate, cu precauție, cu echipament, în dozaj specific, în zone unde nu vor fi afectate alte specii (păsări, mamifere, albine).

Majoritatea bolilor gazonului sunt fungice și apar vara, în condiții de umiditate. Pe lângă utilizarea lunară a produselor antifungice, începând primăvara, este indicată aerarea gazonului, evitarea acumulării de gazon tuns și menținerea Ph-ului în jur de 6,5. Pentru a nu crea rezistență patogenă se recomandă alternarea produselor.

De exemplu: clorotalonil + tiofanat-metil, alternat la o săptămână cu protioconazol + spiroxamină + tebuconazol (Ex. Falcon Pro). Pentru regenerare, este recomandată și utilizarea unui fertilizator foliar și a unui stimulent de înrădăcinare, eventual a unui destresant (Ex. Evo intensiv). Tratamentele antifungice se fac preventiv și curativ.

Combaterea buruienilor cu frunză lată se face în primul rând prin tundere repetată a gazonului. Puteți folosi ierbicid selectiv, de exemplu 2,4-D+DICAMBA+, în doza indicată de producător, prin stropire. Combaterea gramineelor, înrudite cu gazonul, este mai dificilă. Acestea pot răsări din semințe aduse de vânt sau existente în sol. Poate fi necesară înlocuirea rulourilor de gazon după câțiva ani, dacă sunt puternic afectate în timp.

ATENȚIE! Utilizarea produselor chimice trebuie făcută responsabil, de persoane autorizate, cu echipament de protecție, fără a depăși dozele maxime recomandate sau intervalul de repetare. Albinele pot fi afectate de utilizarea lor, ceea ce poate cauza lipsa polenizării, deci și a fructificării.

Mod de aplicare: În 10L de apă adăugați TOPSIN 10 gr + BRAVO 30-40 ml + RAZORMIN 20 ml și stropiti circa 100 mp.

Repetare: Săptămânal, (până trece vara).

Mod de aplicare: Folosim aplicatorul, altfel distribuția va fi neuniformă (circa 35 gr/ m2, un sac la 430-600 m2).

Repetare: La 2-3 luni, în perioada caldă. Toamna/iarna folosim produs specific.

Mod de aplicare: Distribuim pe sol, înainte de montajul rulourilor de gazon, 3-5 kg/ m2.

Repetare: Nu este necesar (cel puțin vara aceasta).

Mod de aplicare: Distribuim pe gazon și la rădăcina plantelor, 250 gr/ m2 (un sac/ 40 m2).

Repetare: La 6 luni.